dimarts, 1 de novembre del 2016

"PER QUÈ A MARI JOSE LI DIUEN JOSE MARI?" (Ressenya crítica)

Títol: Per què a Mari Jose li diuen Jose Mari?

Autor: Calleja, Seve

Il·lustrador: Losantos, Cristina

Editorial: La Galera

Col·lecció: La Mar

Idioma: Català

Publicació: 8 d’agost de 1997


ISBAN/EAN: 978-84-246-5309-5/ 9788424



Resum:

Mari Jose és una xiqueta de 8 anys que té tres germans i viu amb la seua família en una casa allunyada del poble. A Mari Jose li agrada jugar al futbol amb els seus germans, a estirar la corda i a boxa, també gaudeix ajudant als seus pares a tallar herba, a collir pomes, o a donar menjar a les vaques. Els seus companys d’aula diuen que es un xicot perquè treu molt bones notes en gimnàstica, i s’estima més portar sabatilles i xandall en comptes de vestits i llaços als cabells. Un dia a classe els seus companys van començar a dir cadascú el que volia ser de major, Mari Jose volia ser bombera, tots van començar a riure i a fer comentaris, però Mari Jose no feia gens de cas, ja que era una xiqueta orgullosa del seu coratge.


Ressenya crítica:

El conte presentat anteriorment està dirigit a xiquets i xiquetes a partir de 6 anys. Les seues il·lustracions son agradables per aquest tipus de lectors, a més a més no presenta cap dificultat per a ser llegit ja que el vocabulari es senzill. Seria interesant llegir-lo al aula tots junts ja que pot obrir un debat respecte al tema que tracta i d’aquesta manera fer reflexionar als alumnes d’alguns dels aspectes que avui en dia poden ser temes controvertits entre la societat.

En aquest llibre es reflexa clarament un aspecte important com es la desigualtat de gènere, ja que Mari Jose es una xiqueta que li agrada fer activitats que per a la societat no estan correctament be, per que son coses de xics. L’autor intenta canviar els rols de gènere que la societat imposa. D’aquesta manera cal assenyalar que es tracta d’un tema molt controvertit, sobretot per als pares, ja que de vegades no accepten que els seus fills o filles juguen als jocs que els agrada, independentment del significat que la societat els atorga. Aquest tipus de contes son molt recomanables perquè tractan aspectes importants que es poden treballar a l'aula, com la diversitat o la coeducació.